Pâine pentru drum

Henri J. M. Nouwen este un nume de referință în domeniul spiritualității creștine, totuși prea puțin cunoscut în țara noastră. În general se consideră că au fost trei autori care au avut o influență majoră în SUA secolului XX, în domeniul spiritualității creștine: C. S. Lewis, Thomas Merton și Henri J. M. Nouwen. Născut în Olanda, Henri J. M. Nouwen (1932-1996) va studia teologia și psihologia și se va dedica preoției (confesiunea romano-catolică), profesoratului și scrisului. Cea mai mare parte a vieții și-o va petrece în SUA, unde va fi profesor la renumitele universități Notre Dame, Yale și Harvard. În ultimii 10 ani ai vieții s-a retras în comunitatea L’Arche de lângă Toronto (fondată de Jean Vanier și prezentă astăzi în peste 100 de țări ale lumii), unde a avut grijă de persoane cu dizabilități fizice și mentale grave.

Dintre cărțile pe care le-a scris (39 la număr) au fost traduse până acum în limba română numai trei: The return of the prodigal son (trad. rom. Întoarcerea fiului risipitor, Humanitas, 2017), Behold the beauty of the Lord: praying with icons (trad. rom. Frumusețea Domnului: rugăciunea cu icoane, Editura Presa Bună, Iași, 2001) și Bread for the journey (trad. rom. Pâine pentru drum, Editura Galaxia Gutenberg, Târgu Lăpuș, 2014). Despre ultima dintre ele, pe care am avut privilegiul de a o traduce, aș vrea să vă împărtășesc câteva impresii în rândurile care urmează.

M-au atras simplitatea, profunzimea, inteligența și pasiunea pentru a trăi o viață pentru Cristos și semeni, ale autorului, – calități pe care le-am descoperit citindu-i o mare parte din cărți și biografia. Pâine pentru drum este alcătuită din mici reflecții pe diferite teme din sfera spiritualității, câte una pentru fiecare zi a anului. De regulă avem nevoie de timp pentru a transpune în experiența noastră cotidiană înțelegerea pe care am dobândit-o asupra unor chestiuni spirituale, așa că recomand o citire zilnică atentă, reflexivă, fără grabă, a meditației pentru acea zi.

Un alt lucru pe care l-am apreciat a fost acela că autorul e plin de compasiune pentru tot ceea ce este vulnerabil, frânt, căzut, păcătos. Unul dintre punctele forte ale cărții cred că e acela de a ne provoca la trăirea unei vieți în care să nu judecăm pe absolut nimeni și să fim îndurători cu cei care (ne) greșesc. Suntem în felul acesta provocați să imităm modelul lui Cristos, ceea ce însemnă – în cuvintele autorului – să ne trăim viața într-un mod la fel de autentic precum a făcut-o El.

Henri J. M. Nouwen a fost un om complex, foarte talentat, însă sfâșiat permanent de o anumită ambivalență pe care s-a străduit toată viața să o armonizeze. Lucrul acesta l-am înțeles mai bine citind în urmă cu câțiva ani excelenta biografie pe care a scris-o Michael Ford (Wounded Prophet: A portrait of Henri J. M. Nouwen). În Pâine pentru drum transpar, pentru cine cunoaște mai bine viața autorului, unele dintre luptele lui personale. Mi se pare totuși încurajator că exemplul lui Henri îi poate ajuta pe laici să înțeleagă că o mare parte din cler se confruntă cu mari dificultăți și probleme (psihice, fizice, spirituale ori de altă natură). Nimeni nu e scutit de ele, indiferent de poziția socială ori de „înălțimea spirituală” la care a ajuns. Tind să cred că toți cei pe care îi considerăm cei mai „avansați” spiritual dintre noi sunt și cei mai încercați, ispitiți etc.

Mi-a mai plăcut și caracterul practic al cărții. Mi se pare că e un jurnal de înțelepciune și credință care poate fi de mare ajutor în zbuciumul cotidianului. Meditațiile pe care le propune pot deveni în felul acesta mici oaze, menite să ne ajute să trecem cu bine „pustiul” zilei, și de ce nu, al vieții.

—————-

Cartea poate fi comandată la adresa: http://galaxiagutenberg.ro/Paine-pentru-drum

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s