O capodoperă a literaturii contemporane: Laur

Laur mi s-a părut cel mai frumos roman pe care l-am citit vreodată. E romanul pe care îmi doresc să-l fi scris eu… Evgheni Vodolazkin e fără îndoială foarte talentat, cu o „scriitură de o simplitate rafinată”, care trece cu ușurință în acest roman „de la real la fantastic și de la cele lumești la cele sfinte, cu un spirit liber în religiozitatea lui inteligentă, cu un umor subtil și o sensibilitate cuceritoare…Ne oferă o carte de o mare frumusețe și profunzime…și ne spune o poveste tulburătoare, pe care o numește ’roman neistoric’ ”(descrierea aparține editurii Humanitas). Apărut în 2012, romanul a primit în 2013 cel mai important premiu literar din Rusia. A fost tradus pentru prima oară în limba română (amănunt care nu poate decât să mă bucure) în 2014, apoi în peste 20 de limbi. A primit numeroase cronici elogioase, atât în România, cât și la nivel internațional.

Am trăit o continuă încântare citindu-l, și nu de puține ori această carte excepțională a reușit să-mi fure lacrimi în colțul ochilor. M-au încântat în primul rând imagistica și metaforele pe care Evgheni Vodolazkin le folosește pentru a exprima Frumosul, senzațiile pe care reușește să le descrie cu o ușurință incredibilă, profunzimea ideilor despre om și lume, și viață, și moarte, și timp, și veșnicie, ș.a.m.d.

Povestea se petrece undeva în secolul XV, însă autorul face din când în când trimiteri la viitor (are inserții cu evenimente petrecute în secolul XIX ori XX, amplasate în povestea generală într-un mod genial). Personajul principal e unul complex. E, pe rând: vraci, nebun sfânt, pelerin și călugăr. Romanul e plin de meditații profunde despre viață și lumea în care trăim, dar și despre viața viitoare și lumea divină. De pildă: Nu există nimic ireparabil pe lumea asta. Ori: totul este unic și irepetabil.

Și-aș putea să mai spun multe, dar poate că nimic nu este mai important acum decât să vă încurajez să-l citiți cât mai grabnic și să vă lăsați încântați la rându-vă…Pentru că veți fi, știu deja asta.

Referințe:

http://www.humanitas.ro/humanitas-fiction/laur

Advertisements

2 thoughts on “O capodoperă a literaturii contemporane: Laur

  1. Eram cat pe ce sa te cred pe cuvant, pana l-am vazut pe gretosul de Patapievici cu cartea asta in mana.
    Halal reclama!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s