Îndurare aspră

Pot spune fără nici o ezitare că Îndurare aspră (1), cartea lui Sheldon Vanauken, este o bijuterie literară şi una dintre cele mai bune cărţi pe care le-am citit vreodată. Autorul a fost recompensat în 1980 pentru scrierea ei cu prestigiosul premiu acordat în Statele Unite, National Book Award (la categoria Religion/Inspiration).

M-a impresionat foarte mult povestea de dragoste cu totul neobişnuită dintre Sheldon şi Jean (cu al său nume de alint Davy). Ambii născuţi în acelaşi an (1914) la doar 10 zile diferenţă, se vor îndrăgosti unul de celălalt de la prima întâlnire. La 23 de ani se vor căsători în secret şi vor face un jurământ pe care îl vor numi „Strălucitoarea Barieră”. Legământul presupunea ca ei să împărtăşească absolut totul în viaţă (hobby-uri, prieteni, muncă, studii etc.), într-o încercare de a fi şi de a rămâne atât de uniţi încât nimic să nu-i despartă vreodată. Aşa vor ajunge, de pildă, să studieze împreună, la Yale apoi la Oxford. Cel din urmă va fi un loc special pentru ei: aici se vor converti de la agnosticism la creştinism, vor trăi într-o atmosferă de efervescenţă intelectuală, îşi vor face mulţi prieteni şi tot aici îl vor cunoaşte şi pe C. S. Lewis, cu care vor deveni foarte buni prieteni.

Spirite pline de pasiune pentru artă şi viaţă, aventuriere, înainte de a ajunge la Oxford, Sheldon şi Davy vor petrece câţiva ani navigând pe mare cu o barcă pe care au botezat-o Grey Goose. Sheldon era pasionat şi de pilotaj (chiar a avut la un moment dat un avion de mici dimensiuni), iar Davy era o muziciană desăvârşită. Cartea abundă de poezie de calitate şi de pasaje care denotă multă eleganţă a scriiturii şi profunzime intelectuală. Căsătoria fericită a soţilor Sheldon va dura numai 17 ani, căci la numai 39 de ani Davy va fi diagnosticată cu o boală incurabilă, iar un an mai târziu se va stinge din viaţă.

Într-un fel, tragedia prin care va trece Sheldon e foarte asemănătoare cu cea a lui C.S. Lewis: ambii îşi vor pierde soţiile în urma unor boli incurabile. Şi ambii vor scrie despre pierderea lor. Aceste tragedii îi vor face să-şi analizeze durerea survenită în urma pierderii în două cărţi tulburătoare şi cu totul remarcabile (C.S. Lewis, Anatomia unei dureri [eng. A Grief Observed], Sheldon Vanauken, Îndurare aspră [eng. A Severe Mercy]).

Până la urmă, de ce „îndurare aspră”? E practic expresia paradoxală prin care Sheldon (preluând aceste vorbe de la C.S. Lewis) a descris pierderea lui Davy, văzută ca un act de îndurare din partea lui Dumnezeu, însă şi ca o experienţă foarte dureroasă.

Deşi sunt conştient că fiecare pierdere a unei fiinţe iubite e unică, experienţa pierderii e una universală. Într-o zi va fi, poate, rândul nostru.

———-
(1) http://kerigma.ro/carti.php?detalii=21929

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s