Viaţa merită trăită, indiferent de circumstanţe

Rev.Ed Dobson,left, has been named vice president for spiritual information at Cornerstone University by college President Joseph Stowell. ( Press Photo/Rex Larsen )

Rev.Ed Dobson,left, has been named vice president for spiritual information at Cornerstone University by college President Joseph Stowell,right.
( Press Photo/Rex Larsen )

Povestea vieţii lui Ed Dobson am aflat-o prin intermediul unui film, acum 3 ani. Era un scurtmetraj foarte bine realizat şi ţin minte că m-a impresionat mult. De fapt, filmul intitulat My garden făcea parte dintr-o serie de 7 scurtmetraje: It ain’t over, Consider the birds, Be there, Ask forgiveness, Grateful, Healing. Filmele sunt centrate pe lecţiile pe care Ed le-a învăţat în lupta cu boala sa.

Dar de ce este povestea lui Ed deosebită? Pentru că a reuşit să inspire milioane de oameni, deşi se confruntă cu una dintre cele mai grele boli: scleroza laterală amiotrofică (ALS), mai cunoscută sub numele de boala Lou Gehrig. Aceasta este o boală degenerativă, fără leac, căreia nu i se cunosc cauzele apariţiei, şi care constă în degenerarea progresivă a celulelor nervoase de la nivelul creierului şi a măduvei spinării. În cele din urmă afectează procese precum înghiţit, mestecat şi respiraţie, apoi duce la paralizie totală şi moarte. Mi se pare teribil să vezi cum zi de zi corpul „te lasă” puţin cîte puţin şi nu poţi face nimic pentru a împiedica procesul.

Ed a fost diagnosticat în 2001 şi doctorii i-au spus că va mai trăi undeva între 2-5 ani. Din fericire, vorbele lor nu s-au adeverit, el fiind în viaţă şi astăzi. Înainte de a se îmbolnăvi, Ed a slujit timp de 18 ani ca pastor la Calvary Church (din Grand Rapids, Michigan), o biserică mare, care avea mai bine de 5000 de membri. La început a fost devastat de veste şi n-a mai găsit nici un sens pentru viaţa lui. Dar treptat a reuşit să găsească sens. A fost ajutat într-un mod special de soţia lui, Lorna, de cei 3 copii ai săi, precum şi de prieteni, pentru a reuşi să depăşească situaţia dificilă prin care trecea.

Când urmăreşti scurtmetrajele amintite nu ai cum să nu îţi dai seama că Ed e un om plin de pasiune pentru oameni. Chiar el spune că a iubit să fie pastor, că de-a lungul anilor, prin prisma profesiei sale a întâlnit foarte mulţi oameni confruntându-se cu dificultăţi în viaţa lor, şi că bucuria lui a fost să le ofere tuturor „un simţământ al speranţei”.

Unul dintre oamenii care i-au oferit multă speranţă lui Ed şi puterea de a continua a fost Billy. Acesta a fost dependent de heroină pentru mai bine de 20 de ani, avea HIV, hepatită B, a avut cancer, dar era încă în viaţă! Şi pe deasupra a avut parte de „ce e mai rău dintre ce poate fi mai rău”: soţia i-a murit în braţe, iar copilul său a dispărut şi nu a mai fost găsit până în ziua de astăzi. Însă în ciuda tragediilor, el era plin de speranţă. Când l-a sunat pe Ed şi l-a ascultat cum îi vorbea despre suferinţa sa, nu i-a spus decât atât: „Nu s-a sfârşit până când nu se sfârşeşte.”
Ed consideră acel telefon providenţial, un mesaj de la Dumnezeu. „Într-o zi se va sfârşi”, spune Ed. „Dar nu contează cât am trăit, ci cum îmi petrec timpul pe care îl am.”

În 2009, Ed a făcut un experiment: a încercat să trăiască un an de zile precum Isus, respectând obiceiurile, prescripţiile şi sărbătorile evreieşti. De-a lungul vieţii a scris 12 cărţi, iar situaţia cu care se confruntă l-a făcut să aibă o abilitate remarcabilă de a înţelege viaţa. Dacă atunci când era sănătos şi slujea ca pastor Ed spune despre sine că se vedea ca fiind un om înţelept, plin de răspunsuri, acum spune că pe măsură ce viaţa înaintează are tot mai puţine răspunsuri. Ed Dobson continuă să-i inspire pe oameni prin modul cum a reuşit să-şi depăşească suferinţa, precum şi prin lecţiile pline de înţelepciune pe care le împărtăşeşte în cărţile şi filmele sale.

Referinţe

http://religion.blogs.cnn.com/2012/02/18/tending-the-garden-one-person-at-a-time/
http://edsstory.com/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s