Iubirea care “acoperă, crede, nădăjduieşte şi suferă totul”

jackjoy

Atunci când şi-au scris prima oară, el avea 51 de ani şi ceva, iar ea 35 de ani. El era un renumit scriitor şi profesor universitar, fost ateu, fost agnostic, ulterior convertit la creştinism. Şi ea fusese atee, făcuse parte din Partidul Comunist din SUA, însă descoperise la un moment dat creştinismul prin intermediul cărţilor lui. Tocmai de aceea i-a scris. Era poetă şi foarte talentată din punct de vedere literar. Citea enorm, din diverse domenii. Chiar de la primele scrisori el a remarcat că avea de a face cu o femeie extrem de inteligentă. Era cea mai inteligentă femeie pe care o cunoscuse vreodată. El era un burlac convins. Ea avea doi copii la acel moment şi un soţ care era un scriitor talentat, însă infidel şi iresponsabil. Starea ei de sănătate era destul de şubredă. Dificultăţile din căsătoria nefericită pe care o avea, sarcina de a avea grijă de cei doi copii, plus anumite angajamente de ordin literar -pentru a-şi putea plăti facturile- au adus-o într-o stare de epuizare.

Aproximativ doi ani şi jumătate au purtat o corespondenţă care i-a încurajat să se apropie mai mult unul de celălalt. Era o prietenie platonică, foarte convenabilă, se pare, pentru el. Trăiau pe continente diferite, iar la un moment dat ea a decis să-i facă o vizită. Deja nu-şi mai erau străini unul altuia; ea îi povestise dificultăţile cu care se confrunta, iar el a fost foarte generos şi dispus să o ajute. Între timp ea divorţase şi rămăsese cu cei doi băieţi. Pentru că în trecut fusese comunistă, autorităţile din ţara lui nu au vrut să-i mai reînnoiască viza şi era nevoită să plece. El a apelat la un tertip: s-a căsătorit civil cu ea pentru ca ea şi copiii să nu fie expulzaţi. Dar era ceva de formă, nu un mariaj propriu-zis.

Prietenia lor nu putea însă rămâne la nesfârşit platonică. Treptat, dragostea ce s-a aprins între ei „a ajuns de o incandescenţă aproape vizibilă.” Dar o veste cumplită avea să zdruncine din temelii această relaţie: ea a fost diagnosticată cu cancer în fază terminală. Doctorii au spus că nu mai avea decât puţin timp de trăit. Atunci a fost momentul în care el a fost pus cu adevărat în postura de a o pierde, şi a făcut un pas major în relaţia lor: a cerut-o în căsătorie. Ea a răspuns…da! Pentru că erau creştini devotaţi, au dorit să aibă parte şi de cununie religioasă. El avea la acel moment 57-58 de ani, iar ea 41. A ajuns să o iubească cu atâta pasiune încât „ea i-a umplut lumea, fiind pentru el cel mai mare dar pe care Dumnezeu i l-a dat”.

Era conştient că o va pierde, însă nu s-a gândit că o să aibă parte de 3 ani şi jumătate fericiţi împreună cu ea. La un moment dat, boala ei păruse că regresează, dar a revenit violent. Şi iată că a venit şi ultima zi, şi ultima noapte, şi apoi ea a murit. O “durere înnebunitoare” l-a făcut să scrie o carte tulburătoare, în care şi-a analizat durerea şi a pus sub semnul întrebării totul, inclusiv existenţa lui Dumnezeu. Şi încet, încet, a înţeles. A înţeles că preţul pe care trebuie să-l plătim pentru a fi fericiţi se numeşte durere. Oare nu-i spuse ea, la un moment dat, că „durerea de atunci[referindu-se la moartea ei] e o parte din fericirea de acum”? Şi treptat, şi-a regăsit direcţia şi credinţa în Dumnezeu.
Pentru cei care încă nu şi-au dat seama despre cine am povestit, o să le spun că a fost vorba de C.S. Lewis şi Helen Joy Davidman.

Referinţe

1 Corinteni 13:7
C.S. Lewis, Anatomia unei dureri, Editura Kerigma, Oradea, 2014.
Filmul „Shadowlands”: http://www.imdb.com/title/tt0108101/?ref_=nv_sr_1
http://www.cslewisinstitute.org/node/31
http://www.christianitytoday.com/ct/2013/october-web-only/cs-lewis-joy-in-marriage.html
http://articles.philly.com/2000-03-20/news/25607267_1_clive-staples-lewis-joy-gresham-jewish-family

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s