Creştinism şi homosexualitate

———————————————————
NOTĂ Acest mini eseu poate fi găsit într-o formă mai amplă aici: http://www.contributors.ro/societatelife/crestinism-si-homosexualitate

———————————————————

Decizia luată luna trecută (26 iunie) de Curtea Supremă de Justiţie a SUA de a legaliza căsătoria între persoane de acelaşi sex pe teritoriul întregii ţări, a provocat numeroase reacţii la nivel global (fie pozitive, fie negative). SUA a devenit a 21 ţară din lume care a legalizat căsătoriile între homosexuali(1).

Mi se pare extrem de interesant un lucru: în toate aceste 21 de ţări creştinismul este religia predominantă. Oare să fie o pură întâmplare că emanciparea homosexualilor s-a făcut tocmai în spaţiul creştin? De ce, tot în spaţiul creştin şi-au făcut apariţia ştiinţa modernă, formularea drepturilor omului, emanciparea femeii, ca să dau numai câteva exemple?(2)
Nu pot trage decât următoarea concluzie: emanciparea homosexualilor s-ar fi putut face (şi s-a făcut) numai în spaţiul creştin. Şi asta deoarece creştinismul conţine câteva valori extraordinare, cum ar fi accentul pus pe individ şi pe progres, egalitatea tuturor oamenilor în Hristos (vezi Epistola lui Pavel către Galateni, cap. 3, v. 28, ori Epistola lui Pavel către Coloseni, cap. 3, v. 11), interesul deosebit pentru asigurarea emancipării şi libertăţii individului etc. Spaţiul creştin a fost practic mediul cel mai propice pentru ca o idee atât de îndrăzneaţă să ia iniţial fiinţă şi apoi să se propage.

Personal nu sunt de acord cu homosexualitatea, ca fenomen în sine. Respect însă dreptul fiecărui individ de a-şi trăi viaţa cum consideră că este cel mai potrivit pentru sine, cu condiţia să nu facă rău altcuiva prin aceasta. În general, în calitate de creştini, suntem între ciocan şi nicovală. Pe de o parte, sunt pasaje explicite, atât în Vechiul Testament, cât şi în Noul Testament, care condamnă vehement homosexualitatea (vezi de exemplu Epistola lui Pavel către Romani cap. 1, vv. 18-22). Pe de altă parte, e atitudinea lui Isus care ne învaţă să nu condamnăm, să nu judecăm, „să nu aruncăm cu piatra”, să ne purtăm cu iubire faţă de aproapele nostru şi să lăsăm judecata în mâinile lui Dumnezeu. Cred că trebuie găsită o cale de echilibru.

Cine ştie dacă nu cumva Raiul va fi plin şi de atei, şi de homosexuali? Este extrem de probabil ca o multitudine de chestiuni care nouă ni se par capitale să fie total insignifiante pentru Dumnezeu, şi invers, chestiuni pe care le considerăm neimportante, să fie decisive. Există un loc în Noul Testament (Evanghelia după Matei cap. 25, vv. 31-46) unde ni se arată că singurul criteriu care va conta la Judecata de Apoi (şi după care vom fi găsiţi vrednici de mântuire ori de pierzanie) va fi modul cum ne-am purtat cu aproapele nostru.
O ultimă întrebare: cum ne purtăm cu aproapele nostru care este homosexual?

————-
(1) http://www.forbes.com/sites/niallmccarthy/2015/06/29/the-countries-where-gay-marriage-is-legal-map/
(2) https://abeldragomir.wordpress.com/2015/05/20/de-ce-sunt-crestin/

Advertisements

2 thoughts on “Creştinism şi homosexualitate

  1. Abel, Scriptura nu se citeste selectiv, ci canonic!
    Sf. Pavel nu-l contrazice pe Iisus cand spune la 1 Cor 9-10 ca sodomitii nu vor mosteni Imparatia Cerurilor! Apostolul Il talcuieste pentru tagma lui – crestinii! Dumnezeu iubeste pe orice pacatos, cu conditia ca acesta din urma sa se intoarca la El. Si atunci, oare n-ar trebui sa-i arat eu ateului ( nebunul care zice ca nu este Dumnezeu) si sodomitului (nebunul care zice ca nu este pacat sa te porti ca un animal) ca pacatuieste?

    • Octavian, dacă aş fi fost selectiv aş fi eliminat pasajele incriminatoare. Am precizat de asemenea că nu sunt de acord cu acest mod de vieţuire. Îl apreciez pe apostolul Pavel, dar să nu uităm că şi el e tributar moralei vechiului Israel; Isus mi se pare singurul care ponderează cu adevărat lucrurile. Cum am spus, trebuie găsit echilibrul…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s