Frumuseţea va salva lumea

Nu am citit până acum cartea lui Dostoievski în care apare ideea că „Frumuseţea va salva lumea”, însă mi s-a părut interesantă explicaţia pe care o oferă Gabriel Liiceanu acesteia.1 Dacă am înţeles bine, prin „frumuseţe” Dostoievski înţelegea întruchiparea ideii de Bine. Liiceanu aduce o serie de argumente pentru a demonstra că frumuseţea nu va salva lumea, dar că o face să ţină.

Opinia mea este că Binele este mult mai prezent în lume decât Răul. Deşi se întâmplă multe lucruri rele în lumea noastră, de partea cealaltă, mult mai multe lucruri bune le contrabalansează. Am observat că Binele este de foarte multe ori discret, ascuns chiar. Răul, din contră, îşi arată hidoşenia într-un mod ostentativ. Poate de aceea mulţi dintre noi trăim cu impresia că Răul este mai prezent.

Faptul că frumuseţea face să ţină lumea nu era şi nu este de ajuns. Frumuseţea care face să ţină lumea nu e întruchiparea absolută a Binelui. E o reflectare parţială a Binelui. Tocmai de aceea cred că era nevoie de cineva în lumea noastră care să întruchipeze în mod absolut ideea de Bine. Numai aşa lumea putea fi salvată. Spre deosebire de Gabriel Liiceanu, consider că Isus n-a eşuat în misiunea de a întruchipa în mod absolut Binele şi de a mântui lumea. Dacă Liiceanu ar fi onest, ar trebui să admită că nu există personaj în istorie care să fi avut o influenţă mai mare (spre Bine) decât Isus. Că Biserica şi urmaşii lui Isus au făcut şi lucruri abominabile, e deja altă poveste.

Isus a făcut ca lumea să fie şi salvată, nu doar ţinută pe orbită. Lumea e deja salvată (mântuită, cu alte cuvinte) de către Frumuseţe, nouă nu ne rămâne decât să o facem să ţină.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s