Se ridică omul la înălţimea animalelor?

C.S. Lewis spune undeva în Problema durerii că omul este „Cristul animalelor”. Cu alte cuvinte, noi, oamenii, suntem pentru animale un fel de „intermediari” între Dumnezeu şi ele. Poate părea absurdă pentru unii această idee, împotriva căreia pot veni cu argumente precum: „Omul este singura fiinţă care are raţiune, deci numai el poate înţelege conceptul de Dumnezeu”. Oricum, până la momentul actual, noi nu putem spune cu exactitate ce se întâmplă în creierul unui animal. Da, nu este atât de „evoluat” precum suntem noi, dar s-a demonstrat că sunt animale care au un grad de inteligenţă foarte ridicat. Câinii spre exemplu, sunt unele dintre cele mai inteligente animale. Un câine dresat a ajuns să „înţeleagă” aproximativ 250 de cuvinte. Bineînţeles că nu toţi câinii sunt la fel de inteligenţi. Dar nici oamenii nu sunt egali ca nivel de inteligenţă.

În ciuda limitelor lor, animalele pot „înţelege” destul de mult manifestările noastre de bunătate, fidelitate, sacrificiu etc faţă de ele.

Cu tristeţe remarc faptul că mulţi oameni se comportă urât cu animalele. Am pomenit de câini pentru că sunt unele dintre animalele mele favorite. Acum vreun an, prin preajma casei noastre s-a aciuat o căţeluşă. Cu blană alb-negru, micuţă ca talie, foarte sprintenă şi jucăuşă. Ne era dragă. Îi mai dădeam de mâncare uneori, deşi nu o consideram „de-a casei”. Astă iarnă, când avea pui, „înota” cam 100 de metri prin zăpadă înaltă, până în faţa casei noastre şi aştepta. Îi dădeam de mâncare, căci ne era milă de ea şi ştiam că îi era foarte greu să găsească hrană.

Dar zilele trecute a fost otrăvită şi a murit…M-a întristat acest lucru şi mi-a reamintit de o altă căţea pe care am avut-o, şi acum 10 ani a avut aceeaşi soartă.

Oare de ce, noi, oamenii, eşuăm constant să fim ceea ce C.S. Lewis spunea? Mă uimeşte în schimb faptul că animalele ne oferă de foarte multe ori lecţii de viaţă. Oare faptul că avem raţiune, n-ar trebui să ne facă să ne purtăm faţă de ele aşa cum ne-am dori, dacă am fi în locul lor? N-ar trebui “să li-L facem cunoscut” pe Dumnezeu prin purtarea noastră, dând dovadă că am înţeles ce-i dragostea, bunătatea, blândeţea, devotamentul, sacrificiul etc?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s