Despre rugăciune

Niciun alt autor nu m-a ajutat până în prezent mai mult decât C.S. Lewis să înţeleg Creştinismul, precum şi modul în care ar trebui să-mi trăiesc credinţa, în calitate de creştin. Am mai spus-o, dacă aş fi nevoit să aleg un singur autor pe care să-l citesc, el ar fi. Am descoperit de curând câteva gânduri care mi-au plăcut mult, despre rugăciune.
“Imposibilitatea dovezii empirice este o necesitate spirituală. Un om care ar şti în mod empiric că un eveniment a fost cauzat de rugăciunea lui s-ar simţi ca un magician. El şi-ar pierde capul şi sufletul i s-ar corupe. Creştinul nu are a se întreba dacă un eveniment sau altul s-a petrecut din cauza unei rugăciuni.

El trebuie mai degrabă să creadă că toate evenimentele fără excepţie sunt răspunsuri la rugăciune, în sensul că indiferent dacă ele sunt împliniri sau refuzuri, rugăciunile tuturora au avut importanţă şi nevoile lor au fost toate luate în seamă. Toate rugăciunile sunt ascultate, deşi nu toate rugăciunile sunt împlinite.

Nu trebuie să ne reprezentăm destinul ca pe un film ce se derulează în cea mai mare parte de la sine, dar în care rugăciunilor noastre li se îngăduie uneori să insereze motive suplimentare. Dimpotrivă; ceea ce filmul ne arată pe măsură ce se derulează conţine deja rezultatul rugăciunilor noastre şi ale tuturor celorlalte acte ale noastre. Nu se pune problema dacă un eveniment s-a întâmplat datorită rugăciunii tale. Când evenimentul pentru care te-ai rugat se întâmplă, rugăciunea ta a contribuit întotdeauna la el. Când se întâmplă evenimentul contrar, rugăciunea ta nu a fost niciodată ignorată: ea a fost luată în seamă şi refuzată, pentru binele ultim al tău şi binele întregului univers. (De pildă, pentru că e mai bine pentru tine şi pentru oricare altul pe termen lung ca alţi oameni, inclusiv cei ticăloşi, să-şi exercite libera voinţă decât ca tu să fii protejat de cruzime sau trădare prin transformarea rasei umane în roboţi.)” [C.S. Lewis, Despre minuni, Humanitas, 2012, p. 214]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s