Nelinişti spirituale (metafizice)

Pentru mine, o credinţă autentică este cea care (se) interoghează permanent,  care nu se teme să aibă îndoieli, care nu are pretenţia că are sau a găsit toate răspunsurile. Şi care are onestitatea să răspundă şi Nu ştiu, când e aşa. A avea numai certitudini, a nu avea dileme, a nu te îndoi de ceea ce crezi sau credeai odată, mi se pare nu numai contraproductiv, ci şi iluzoriu.

Poate că e mult mai uşor să trăieşti având numai certititudini (sigur e), însă asta nu te ajută să progresezi. Din contră, cred că regresul e unul major. Este un lucru bine cunoscut acela că atunci când gândeşti cu propria minte, când vezi lucrurile diferit de majoritatea oamenilor, când îţi pui întrebări, când pui sub semnul întrebării crezurile etc, vei fi marginalizat şi respins. Asta e valabil nu numai în domeniul religiei, ci şi în cel al ştiinţei. Alteritatea se manifestă indiferent de mediu.

Pentru mine, credinţa nu înseamnă absenţa îndoielii. Aş spune mai degrabă că pe măsură ce mă îndoiesc mai mult, cred mai mult. Pentru că înţeleg mai bine. Mă îndoiesc, deci exist.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s