Când ştii că vei muri

Cu toţii ştim că vom muri într-o zi. O mare parte dintre noi ştim însă numai la nivel general lucrul acesta, ca informaţie. Există şi oameni pentru care acest ştiu a trecut de la un nivel general la unul concret.

Nu cunosc cum e să ştii cu adevărat că mori, însă mă gândesc că e un moment foarte dificil. Când doctorii îţi mai “dau” zile, săptămâni, cel mult luni de trăit, n-are cum să fie uşor.

Viaţa e extrem de incertă şi plină de neprevăzut. S-ar putea ca mâine să fii tu, sau eu, persoana care primeşte vestea. Cum vom reacţiona? Cu disperare, cu resentimente, cu mânie? Cu detaşare? Cu speranţă că moartea nu e punctul final? Nu ştiu.

Mă gândesc… Ce facem noi, cei care ştim că vom muri cândva, pentru cei care ştiu că vor muri curând?

De când n-am mai alinat un bolnav aflat pe moarte? De când n-am mai trecut pe la acel spital unde mor copiii de cancer? Şi întrebările pot continua…

Haideţi să fim alături de cei care ştiu că mor. Haideţi să nu ne mai temem atâta de moarte şi de faptul de a le fi alături celor muribunzi.  Poate că nu putem face totul, însă cu siguranţă putem face mult atunci când le suntem alături, pur şi simplu, când le rostim vorbe de încurajare şi le arătăm compasiune.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s