Absurditatea morţii

Moartea mi se pare o experienţă absurdă, crudă, inumană, revoltătoare. E nefirească, anormală, ilogică. Am putea oare să n-o acceptăm, să nu ne resemnăm în faţa ei, să o considerăm un duşman (cum şi cred că este)? Mi-a plăcut mult ce am citit cândva despre modul cum s-a purtat marele poet englez John Donne în faţa morţii: n-a acceptat-o nici în ruptul capului, s-a „luptat” cu ea, a considerat-o anormală şi absurdă.

Se spune că trebuie să (ne) acceptăm moartea (dacă se poate, cu seninătate). Pentru că n-avem încotro. Şi cum fiecare ne naştem cu „o condamnare la moarte în buzunar” – în cuvintele lui Gabriel Liiceanu – ce putem face?  Atunci când (măcar o parte din) visurile tale au devenit realitate, când simţi că „viaţa ta a meritat”, când ai ajuns la o vârstă înaintată şi eşti “sătul de zile” (cum spune frumoasa expresie biblică), când nu ai regrete majore, poate e mai uşor…Însă atât de multe destine sunt frânte „prea devreme”! Şi e chiar dureros de acceptat…

Cred că moartea este un duşman înfrânt. Biblia spune că Dumnezeu va nimici moartea pentru veşnicie (Isaia 25:8), că moartea va fi biruită (1 Corinteni 15:54.55), ori că „El va şterge orice lacrimă din ochii lor [a mântuiţilor]. Şi moartea nu va mai fi.” (Apocalipsa 21:4a). Învierea lui Isus este fundamentul speranţei creştine cu privire la învierea morţilor. Dacă Isus a înviat, atunci oricine crede în El va învia în ziua de apoi. Îmi amintesc de un dialog purtat cu aproape 2000 de ani în urmă de Isus şi Marta (al cărui frate murise):

Isus i-a zis: „Fratele tău va învia.”

„Ştiu”, I-a răspuns Marta, „că va învia la înviere, în ziua de apoi.”

„Eu sunt Învierea şi Viaţa. Cine crede în Mine, chiar dacă ar fi murit, va trăi.” (Evanghelia după Ioan 11:23-25)

Pentru mine, numai această speranţă a învierii reuşeşte să contrabalanseze absurditatea morţii…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s