C. S. Lewis şi-atât.

Dacă ar fi să citeşti numai un autor pe lumea asta, cred că C. S. Lewis ar merita să fie acesta. Şi nu zic acest lucru pentru că aş fi vreun cititor care l-a parcurs integral pe Lewis ori care e expert în scrierile sale. Din contră, sunt la început de tot pe drumul ăsta.

De ce totuşi îl laud atât de mult? Nu pentru că m-a impresionat topul cărţilor renumite ale secolului 20 (a sa Mere Christianity spre exemplu e considerată de către Christianity Today cea mai influentă carte pentru creştini). Nici faptul că autorul a fost un renumit profesor la Oxford şi Cambridge pentru mai bine de 30 de ani. Nici umorul său incredibil. Nici profunzimea reflecţiilor sale, nici erudiţia sa copleşitoare. Nici pentru că m-au impresionat uneori până la lacrimi anumite pasaje din cărţile sale. Nici pentru că mi-a dat imbolduri spre Adevăr, Bine şi Frumos cum puţini autori au reuşit să o facă. Nu, nu pentru toate acestea, deşi îşi au rostul lor.

Nu, cel mai mult îl laud pentru un lucru, de fapt pentru două: 1) e foarte uman (nu „predică” de la înălţimea amvonului sau a catedrei – după caz); 2) e plin de smerenie (ştie, drag cititor sau cititoare dragă că în definitiv suntem cu toţii „în aceeaşi barcă”), îşi cunoaşte limitele. E de-al nostru.

Advertisements

One thought on “C. S. Lewis şi-atât.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s