Bărbatul/femeia visurilor vs. bărbatul/femeia ideal(ă)

Se spune că orice femeie are un „bărbat al visurilor”, acel Făt-Frumos care se luptă cu zmei ori balauri ca să o salveze, cu care se va căsători şi apoi vor trăi împreună fericiţi până la adânci bătrâneţi. Tot aşa, aflăm că orice bărbat are o „femeie a visurilor”, alias Ileana Cosînzeana, acea fată foarte frumoasă, feminină şi pură.

Numai că în realitate, puţine femei pot spune că au întâlnit (şi s-au căsătorit cu) „bărbatul visurilor” şi la fel stau lucrurile şi pentru bărbaţi în privinţa „femeii visurilor”. Pentru marea majoritate, „femeia visurilor” ori „bărbatul visurilor” chiar a rămas ori rămâne un vis.

Cineva propunea la un moment dat o alternativă: „bărbatul ideal” sau „femeia ideală”. Un „bărbat ideal” e acel bărbat în care femeia observă potenţial, vede ceea ce poate deveni şi îl ajută să ajungă aşa. La fel, „femeia ideală” e acea femeie în care bărbatul vede întruchipate acele calităţi pe care le caută, deşi poate acestea nu sunt prea evidente. E nevoie de timp, iubire şi răbdare din partea lui pentru ca ea să le scoată la lumină şi să le pună în valoare.

Prima ipostază, cea a „bărbatului visurilor” ori a „femeii visurilor” ţine mult de domeniul iluzoriului,  fantasmagoricului  şi se concentrează obsesiv asupra unor calităţi dorite (de obicei de ordin estetic: păr lung şi/sau cârlionţat, ochi de o anumită culoare, găuri în obraji etc.). Cea de-a doua, a „bărbatului ideal” ori a „femeii ideale” e mult mai palpabilă, mai realistă, aparţine posibilului şi nu se concentrează în primul rând asupra aspectului fizic al persoanei, ci asupra trăsăturilor de caracter ale acesteia.

Ce preferăm:  să alergăm o viaţă întreagă după un vis, ori să facem ca idealul să devină realitate, poate chiar de astăzi? Mingea e la noi. De obicei numai în cel de-al doilea caz.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s