Sabatul, o invitaţie la libertate

Conform Bibliei, ziua a şaptea (ebr. Şabat, care literalmente înseamnă “odihnă”)  este cea pe care Dumnezeu a binecuvântat-o, a sfinţit-o şi a poruncit omenirii să o serbeze ca zi de odihnă (vezi Geneza 2,1-3; Exod 20, 8-11 etc). În esenţă, „este o zi de bucurie şi de reculegere, în care toate ocupaţiile obişnuite din timpul săptămânii trebuie lăsate deoparte.” (vezi Geoffrey Wigoder, Enciclopedia Iudaismului, p. 641) Ea începe vineri la apusul soarelui şi se încheie sâmbătă, tot la apus. Există, pe lângă evrei, şi creştini care serbează ca zi de odihnă sâmbăta: baptiştii de ziua a şaptea, adventiştii de ziua a şaptea etc. Am făcut această scurtă introducere pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu Biblia ori cu sărbătorirea celei de-a şaptea zi a săptămânii.

Într-o lume atât de agitată ca a noastră şi axată pe consum şi profit material, a te opri o zi din activităţile obişnuite, pare, dacă nu imposibil, foarte dificil. Sabatul este o invitaţie la libertate. Da, atunci când serbăm cu adevărat Sabatul, suntem liberi. Liberi de multele lucruri şi acţiuni care ne solicită timpul şi resursele în celelalte şase zile (spre exemplu:  liberi de a vinde şi cumpăra). Liberi de presiunile şi “cerinţele” nesfârşite ale lumii în care trăim.

Prin urmare, cred că Sabatul trebuie văzut nu ca o zi care ne restricţionează, ne îngrădeşte sau ne limitează (de la a trăi ca în restul săptămânii), ci din contră, ca o zi care ne oferă o libertate reală (trăim altfel, diferit de restul săptămânii).  Da, răspunzând continuu afirmativ “cerinţelor” lumii, nu mai avem timp şi pentru o zi de odihnă. Suntem neliberi, trăind doar cu iluzia că suntem liberi.

Sabatul m-a ajutat să înţeleg că suntem cu adevărat liberi tocmai atunci când, în aparenţă, suntem neliberi.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s