Trebuie să găseşti ceea ce iubeşti

Când vrem să aflăm mai multe despre cineva, îi punem şi întrebarea aceasta: Cu ce te ocupi? Ce meserie ai? Care e profesia ta?  Ar fi însă mult mai interesant să întrebăm: Care este vocaţia ta?

Cele două nu sunt unul şi acelaşi lucru, însă sunt strâns legate.  Meseria face trimitere la ceva tehnic: o anume specializare, calificare, competenţă, etc. Vocaţia (lat. vocatio=chemare) e ceva mai profund, ce ţine de partea sufletească a omului. E o chemare interioară pentru a-ţi urma drumul. Drumul tău. E o atracţie înnăscută pentru o anume activitate, o predispoziţie. E acel „ceva” pe care îl simţi cel mai potrivit pentru tine, care te entuziasmează, care scoate ce este cel mai bun din tine, care te face să fii plin(ă) de pasiune.

Din păcate, mulţi oameni nu-şi urmează vocaţia în alegerea profesiei. De cele mai multe ori, în alegerea acesteia factorul financiar este cel care prevalează. Nu cred că ar trebui să fie aşa. Lumea noastră ar fi cu siguranţă mult mai bună şi mult mai plină de pasiune şi dinamism dacă ne-am urma cu toţii vocaţia. Cred că ea ar trebui să aibă prioritate în alegerea profesiei şi nu factorul financiar sau alte motive. A “răspunde” chemării  ne va ajuta să avem o profesie care ne va aduce  împlinire sufletească.

Închei cu îndemnul* unui om excepţional, care sunt convins că şi-a urmat vocaţia. “Timpul tău e limitat, aşa că nu-l irosi trăind viaţa altcuiva. Nu fi prins în capcană de dogmă – care înseamnă să trăieşti cu rezultatele gândirii altor oameni. Nu lăsa ca zgomotele opiniilor altora să-ţi înece vocea lăuntrică. Şi cel mai important, ai curajul să-ţi urmezi propria inimă şi intuiţie. Cumva ele ştiu deja ceea ce tu vrei cu adevărat să devii. Orice altceva e secundar.” (Steve Jobs)

*întregul discurs poate fi găsit aici: http://news.stanford.edu/news/2005/june15/jobs-061505.html

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s