Despre fericirea femeii

Într-una dintre cele mai frumoase cărţi din Biblie (Rut), am descoperit că fericirea unei femei este strâns legată de ”găsirea odihnei în casa unui bărbat”. A ”găsi odihnă în casa unui bărbat” (cap. 1, vv. 8.9) trimite la ideea de stabilitate, de protecţie, de siguranţă, la stabilirea unei relaţii profunde care să îi confere acea stare de bine, de confort, de împlinire. Ba mai mult, Naomi îi spune lui Rut: ”…ca să fii fericită”(3,1).

Femeia modernă, este, din câte observ, cât mai independentă de bărbat. Carieră, acumulări materiale si financiare, într-o încercare voită sau nu, de a demonstra că se poate descurca si fără ajutorul lui. Şi, de multe ori se descurcă foarte bine. Da, toate acestea pot aduce împlinire, însa doar până la un anumit punct. Rămâne un gol, ceva ce nu poate fi umplut de acestea. Un gol dureros…

Pentru a fi cu adevarat fericită, este necesar, cred, să accepte si să simtă că are nevoie de ajutorul bărbatului. Că are nevoie de el.

Advertisements

5 thoughts on “Despre fericirea femeii

 1. woau micule print filozof,cartea a fost scrisa de mult timp, era secularizata, prevede un altfel de barbat, metrosexual, depilat,cosmetizat, care are nevoie de protectie, nu sa protejeze. Rusinea pe care un barbat avea sa o poarte ca nu era capabil sa rascumpere,vezi exp lui Boaz, era alta in societate , pe cand azi,o parte din barbati sunt intretinuti si nu ai cum s agasesti cele relatate de tine mai sus, protectie, siguranta,etc
  pt mine fericirea mi-o pot face si singur,dar cea de care vorbesti tu, e cea de cuplu, familie, implinire in care familia impreuna cu GOD, trec prin multe, dar reusesc impreuna, se sustin, pe cale, care in aceste timpuri nu e usoara.
  Acum cand imi propun sa ma casatoresc, toate familiile din jurul meu se separa, nu stiu ce sa aleg,societatea te impinge prin tot ce se difuzeaza la o viata de egoist,iar in societatea araba, unde se mai intalneste,modelul tau,are in vedere alte scopuri,nicidecum cel de egoist,familia e sfanta pt. ei, de aceea au si legi asa stricte in ce priveste infidelitatea, da si unele castele de romi se orienteaza dupa aceelasi stil de guvernare.
  se pare ca principiile sunt negociate, ca tot suntem o societate de consum,si atunci de aici deriva compromisul.

 2. E un punct de vedere care merita respectat, dar parerea mea e ca statutul vetero-testamentar al femeii nu merita in niciun caz idealizat. Considerata proprietate a barbatului, cu drepturi mult mai putine decat acesta, singurul ei rol sacru era acela de a procrea si de a-si depasi cumva conditia prin aceasta.
  Protectia despre care vorbesti in mod pozitiv implica totodata poligamia, convietuirea cu alte rivale, ceea ce facea ca viata sa fie un chin.
  Statutul ei, acela de “ajutor potrivit” (intrucat a fost luata din barbat, deci creata ulterior), era unul inferior, chiar subuman.
  Aceeasi paradigma care reglementa inferioritatea femeii fata de barbat, oferea totodata legitimitate sclaviei si marca anumite popoare pentru distrugerea definitiva si irevocabila (pe amalecit sa nu-l lasi sa traiasca), in virtutea unei ordini post-lapsariene (ideea era ca dupa “caderea in pacat”, Dumnezeu a degradat singur ordinea perfecta de dinaintea caderii, legitimand anumite practici).

  Mesajul lui Iisus si Pavel nu a fost o restaurare a vechilor valori iudaice, ci o reforma radicala – femeia este egala cu barbatul, evreul este egal cu grecul si canaanitul, omul liber este egal cu sclavul. Crestinismul conservator contemporan, prin interpretarea sa ingusta, pastreaza inca ordinea post-lapsariana vechi-testamentara; asadar nu e de mirare ca tocmai crestinii conservatori americani au sustinut sclavia cu Biblia, iar acum sustin in continuare subordonarea femeii fata de barbat. Daca i s-ar oferi ocazia unei dictaturi politice, acest crestinism conservator ar deveni o replica a islamului, in care stim bine care este statutul femeiil.

  Feminismul a fost o reactie extrema in fata vechii paradigme, dar probabil a fost necesar, in ciuda exagerarilor de tot felul. In mod evident, dus la extrem, ajunge sa fie la randul sau aberant.

 3. Un exemplu banal – cand vorbitorii crestini conservatori afirma ca daca Adam nu ar fi pacatuit, Domnul i-ar fi creat o noua Eva (sounds familiar?), ei sustin in mod inconstient (sper) ca planul de salvare nu ar fi fost facut decat pentru barbat, intrucat femeia era “replaceable” fara jertfa Fiului lui Dumnezeu.

  Referitor la ultimul citat:
  “Pentru a fi cu adevarat fericită, este necesar, cred, să accepte si să simtă că are nevoie de ajutorul bărbatului. Că are nevoie de el.”
  Nevoia de complementaritate face parte din viata barbatilor la fel de bine. Nu e vorba despre nicio relatie de subordonare. Pt. ca viata sa mearga inainte, e nevoie de doua principii complementare, niciunul inferiorul sau “ajutorul” altuia – poate ca yin si yang ilustreaza mult mai bine aceasta realitate decat metafora coastei din Geneza, care a fost conditionata cultural.

  Ca o ultima idee – nu imi place sa ofer sfaturi femeilor, sa le spun de ce au nevoie si cum trebuie sa-si traiasca viata. Isi pot purta singure de grija “golului lor interior”, iar eu voi purta de grija golului meu.

  • Să încep cu finalul comentariului tău. Îmi exprim doar opinia, nu forţez pe nimeni să fie de acord cu ceea ce spun.
   Apoi, dacă analizăm strict cazul lui Boaz şi al lui Rut (asa cum am incercat sa fac), cred că au fost un cuplu ideal. Nu văd nimic din acele “efecte secundare” despre care pomeneşti. Da, statutul femeii nu era unul prea fericit (de multe ori). Însă în cazul acesta cred că lucrurile stăteau diferit.
   Iar în final: sigur, şi bărbatul are nevoie de femeie. N-am încercat să spun altceva.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s